tirsdag 7. januar 2014

Night & Fog in JapanOriginaltittel: Nihon no yoru to kiri
Regi: Nagisa Oshima
Lengde: 1 t. 47 min
Produksjonsår: 1960

Nagisha Oshima er nok først og fremst kjent for en eneste film her i Norge, nemlig «Merry Christmas, Mister Lawrence» fra 1983, der David Bowie hadde en hovedrolle. Men i løpet av de 40 årene han var aktiv filmskaper laget han 25 filmer, og han regnes som en av Japans store regissører.

«Night & Fog in Japan» fra 1960 tar utgangspunkt i Oshimas egne erfaringer som studentaktivist på 1950-tallet. Store deler av filmen foregår på en bryllupsfest i 1960, der to tidligere studenter inngår ekteskap, og i den forbindelse har samlet gamle studentvenner og noen lærere til fest. Men noen gamle aktivister dukker opp uanmeldt og begynner å anklage sine tidligere venner for å ha sviktet revolusjonen og bevegelsen. Mens dette pågår får vi gjenskapt noen sentrale episoder fra tidlig 50-tall, da studentene aksjonerte mot at Japan skulle inngå samarbeidsavtale med USA, og mot innblanding i Korea-krigen.

En sentral episode er pågripelsen av en ung mann i studentbevegelsens hovedkvarter, en mann som blir anklaget for å være spion, og som studentene sperrer inne i et kott i mange dager. Mens de fleste er hardlinere og ønsker å presse frem en tilståelse fra mannen, er det andre som tviler på om han er en spion. Fangen klarer å rømme da en av de myke studentene skal passe på ham. Studenten som lot fangen/spionen unnslippe får de andre mot seg og han begår selvmord. 

Noen år etterpå er de fleste i ferd med å finne sin plass i samfunnet, mens noen fremdeles er revolusjonære og mener de tidligere vennene har sviktet. Filmen minner veldig om et teaterstykke og er i stor grad dialogdrevet, teaterpreget blir ikke mindre av at så godt som alle scener foregår innendørs. Bakgrunnen ligger gjerne i mørket og ofte er bare skuespillernes ansikt badet i lys. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar