mandag 4. februar 2019

The Favourite


«The Favourite»
Regi: Yorgos Lanthimos
Lengde: 2 t.
Produksjonsår: 2018

Fortellingen foregår på tidlig 1700-tall, og det meste av handlingen i filmen skjer rundt det britiske hoffet. Storbritannia er i krig med Frankrike, og på tronen sitter en syk og svekket dronning Anne. Hun er i realiteten under kontroll av Sarah Churchill - Hertuginnen av Marlborough, som ved sitt vennskap og hemmelig kjærlighetsforhold til dronningen, manipulerer og kontrollerer henne.

Hertuginnen er en sterk tilhenger av krigen, mens opposisjonen av landeiere – toryene – ønsker å avslutte krigen fordi den koster dem mye i form av høye skatter. Inn fra siden kommer Abigaill Hill, Sarahs kusine, som har opplevd et sosial fall. Av Hertuginnen får hun aller nådigs en stilling blant tjenerskapet. Men for Abigaill er dette bare et springbrett. Hun viser seg snart å være en dyktig intrigemaker og manipulerer seg nærmere og nærmere dronningens gunst. Slik blir hun er farlig utfordrer for den mektige
Hertuginnen av Marlborough.

Regissør
Yorgos Lanthimos har en cv bestående av flere særegne filmer som skiller seg ut fra mainstreem-filmen. «Dogtooth» (2009), «The Lobster» (2015) og «The Killing of a Sacred Deer» (2017) har alle fått en mengde internasjonale nominasjoner og priser. «The Favourite» føyer seg inn i rekken av lovprisninger, men er kanskje den mest «normale» filmopplevelsen av disse.

Tidsepoken og lokasjonen innbyr selvsagt til et klassisk «kostymedrama», og her er det ikke spart på noe. Det er en lekker og stilsikker filmøvelse. I et par scener er også Lanthimos karakteristiske innfall til å kjenne igjen, men filmen er egentlig overraskende konvensjonell om vi sammenlikner med hans tidligere filmografi. Årsaken er åpenbar; Lanthimos har vært manusforfatter i sine tidligere filmer, det er han ikke denne gangen.

Tre særs dyktige skuespillere briljerer i rollene sine. Olivia Colman som Dronning Anne, Rachel Weisz som
Hertuginnen av Marlborough og Emma Stone som Abigaill Hill spiller på et stort register, og er alle sterkt medvirkende til at filmen har fått så fine kritikker. Likevel savnes litt av den ville lekenheten og de gale opptrinnene som Yorgos Lanthimos tidligere filmer har vært preget av. «The Favourite» når derfor ikke helt opp til forventningene som han selv har lagt opp til.






(sett på Bergen kino, KP2, lørdag 2. februar 2019).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar