torsdag 7. mars 2019

Burning



«Burning»
Manus og regi: Lee Chang-dong
Lengde: 2 t. 28 min.
Produksjonsår: 2018

Dette er en sør-koreansk film basert på en novelle av japanske Haruki Murakami. De som kjenner Murakamis forfatterskap vil finne flere av forfatterens karakteristiske grep i denne historien. Her har en katt fått en viktig rolle, et par av hovedkarakterene er omgitt av mystikk, og gradvis får fortellingen en kriminalliknende dreining.

Kort fortalt er dette historien om Lee Jong-su, som har avsluttet universitetsstudier i kreativ skriving. Mens han planlegger å skrive en roman tar han småjobber. En dag treffer han ved en tilfeldighet en gammel skolevenninne fra hjembyen, og det utvikler seg raskt til et forhold. I hvert fall for Lee Jong-su, jenta Shin Hae-mi er mer en fri fugl. Hun reiser plutselig til Afrika, og Lee Jong-su får oppdraget med å mate katten hennes når hun er borte.

Etter noen uker returnerer hun, og Lee Jong-su møter henne på flyplassen, bare for å oppdage at hun i Afrika har blitt kjæreste med Ben, en litt eldre, og viser det seg, rik mann. Ben er også omsluttet av mystikk. Hvor kommer rikdommen hans fra? Hva jobber han med? Han blir en sør-koreansk versjon av Great Gatsby. For Lee Jong-su blir Ben en rival som han vanskelig kan konkurrere mot.

«Burning» tar seg god tid. Informasjon dryppes gradvis, mysteriene utvikler seg litt omstendelig, men dette er et tempo som kler filmen godt. Hadde den vært klippet ned med 30-40 minutter ville litt av magien blitt borte. Det betyr av seerne må være innstilt på å gi filmen en sjanse. Gjør de det vil de sitte igjen med en fin kinoopplevelse. 

Kanskje er dette den beste filmatiseringen av Haruki Murakami som er gjort? 






(sett på Bergen kino, KP4, onsdag 6. mars 2019)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar