tirsdag 13. juni 2017

The Sense of an Ending”The Sense of an Ending”
Regi: Ritesh Batra
Lengde: 1 t. 48 min.
Produksjonsår: 2017

Dette er et britisk drama basert på en roman med samme tittel av Julian Barnes. Hovedpersonen er den eldre og fraskilte mannen Anthony Webster (Jim Broadbent) som en dag får et brev som starter en selvransakende prosess. I studietiden hadde han et forhold til den kjølige og mystiske Veronica. Det er Veronicas mor som nå har testamentert en dagbok til ham, noe som i starten er helt uforståelig for Anthony. Filmen nøster opp trådene tilbake til ungdomstiden, der flere av Anthonys studiekamerater også dukker frem fra glemselen som viktige karakterer.

Det er lett å trekke paralleller til filmen «45 Years» som gikk på kino for en tid tilbake. Også der var det et uventet brev fra fortiden som utløste et drama for mottakeren flere tiår etter at hendelsene var skjedd. At Charlotte Rampling har en hovedrolle i begge filmene bidrar selvsagt til dette, her spiller hun den eldre utgaven av Veronica. «The Sense of an Ending» har altså mye av den samme problematikken og utløser mange av de samme følelsene i seerne.

I «45 Years» var det Tom Courtenay som spilte den mannlige hovedrollen med glans. Her gjør Jim Broadbent en strålende rolle som den eldre mannen, en som omtales som «surpomp» av kone og datter, men som også innehar rikelige doser med humor og selvironi, nok til å gjøre Anthony til en sympatisk og menneskelig karakter.

Det er litt urettferdig å veie «The Sense of an Ending» opp mot den strålende «45 Years», likhetene er likevel mange. Nå når ikke denne filmen helt opp i toppklassen, kanskje fordi intrigene ikke betyr fullt så mye personlig for Anthony, tross alt. Han er en eldre mann som trives i tilværelsen som fraskilt, og han har ballast nok til å takle de uforutsette avsløringen som kommer ramlende inn fra fortiden.

Filmen er likevel verdt billetten, mye takket være gode skuespillere.

(sett på Bergen kino, KP6, lørdag 10. juni 2017)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar