tirsdag 31. desember 2013

The Baby of MâconRegi: Peter Greenaway
Lengde: 1 t. 57 min
Produksjonsår: 1993

Mitt første møte med Peter Greenaway var på Bergen Filmklubb i 1987, da ”A Zed & Two Noughts” (1985) ble vist. Dette står ennå for meg som en av de store filmopplevelsene, aldri hadde jeg sett noe liknende. Greenaways største publikumssuksess er ”The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover” fra 1989, kanskje den eneste av hans filmer som er sett av et stort publikum.

Greenaway (født 1942) er utdannet kunstmaler. Men på 1960-tallet begynte han å lage en serie kortfilmer, og frem til i dag har han drevet et kunstnerisk vekselbruk. Spillefilmdebuten kom i 1980. Peter Greenaways filmer bærer absolutt preg av hans utdanning innenfor malerkunsten, periodevis er filmene så vakre, scenografien så kunstferdig og detaljorientert som på et maleri. Greenaway lager billedskjønne filmer, de foretrukne fargene synes å være rødt og gult. Men Greenaways filmunivers er langt fra mainstream, uttrykksmessig er de mettet med kunstreferanser, tematisk synes Greenaway å være fascinert av menneskenes primærbehov.

I ”The Baby of Mâcon” er handlingen lagt til 1600-tallet. En eldre kvinne føder en baby. Hun er så gammel at det virker naturstridig, særlig fordi barnet er usedvanlig vakkert. Derfor påstår den eldre kvinnens datter at det er hennes barn. Siden datteren (Julia Ormond) er ugift hevder hun at barnet er resultat av en jomfrufødsel. Mange lar seg lure av denne historien, men biskopens sønn tror ikke på henne. For å bevise sin jomfrufødsel tilbyr derfor den angivelige moren sin jomfrudom til denne skeptikeren.

Filmen utspiller seg i sin helhet innendørs. Den er som filmet teater, komplett med publikum. Etter hvert vender Kirken og resten av folket seg mot den angivelige moren og dømmer henne til døden for hor. Men siden hun er jomfru kan hun ikke henrettes … Løsningen er jo åpenbar. Filmen skal være 2 timer og 2 min i følge kilder, men denne versjonen er 5 minutter kortere. Det skal være en 10 minutter lang voldtektscene, det er mulig noen minutter av denne er blitt klippet bort.

”The Baby of Mâcon” er en film for beinharde Greenaway-fans. De fleste andre vil ha problemer med å se den i sin helhet.Filmen ligger ute på YouTube (men muligens er 5 minutter klippet bort).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar