mandag 23. desember 2013

Sommeren med MonikaRegi: Ingmar Bergman
Lengde: 1 t. 36 min.
Produksjonsår: 1953

Ingmar Bergmans filmproduksjon er enorm. Han lanserte sin første film allerede i 1944, og da ”Sommeren med Monika” kom 9 år senere var det hans 17. spillefilm! 2-3 filmer pr. år var Bergmans tempo, det gikk i ett. ”Sommeren med Monika” ble spilt inn på 6 uker, i Stockholm og i skjærgården utenfor.

Det er rart å se filmen og vite at den ble laget for over 60 år siden. Hvor mange filmer tåler gjensyn etter så lang tid? Først er det slående å observere bybildet vi blir presentert for innledningsvis, dette er så visst en annen tid. Likevel, da historien kommer i gang er det ikke vanskelig å kjenne seg igjen i hovedpersonene.

Harry er 19 og ansatt ”på gulvet” på et lager. Han hundses daglig av sjefer og alle andre, han er helt nederst i hierarkiet. Monika er bare 17, hun også får gjennomgå i sin jobb. Felles skjebne, felles trøst? I alle fall, Monika tar initiativet ovenfor den litt mer tilbakeholdne Harry, og snart er de et par. Harry bor alene sammen med sin far, mens Monika bor trangt sammen med mor og far og flere mindre søsken. En dag da faren slår Monika har hun fått nok. Da Harrys far havner på sykehuset benytter paret sjansen til å stikke av i farens båt. Stockholms skjærgård ligger innbydende til rette, det er sommer, og Harry og Monika er nyforelsket.

Som ventet blir det fine og uforglemmelige dager ute i skjærgården. Paret er stort sett alene, og i den lykkerusliknende tilstanden de befinner seg i er det mer enn nok for begge. Men ingenting vare evig, og etter noen uker setter problemene inn. Begge har sagt opp jobbene sine, nå er de tom for mat og penger, og de må reise tilbake til byen. Monika har blitt gravid og hverdagen melder seg brutalt.

Filmen vakte oppsikt pga. sin åpenlyse nakenhet, noe som nok kan forklare hvorfor dette er den mest sette Bergmanfilm noensinne i USA.. Harriet Anderson (i sin første Bergmanrolle) var nok en sensasjon den gang, ung, vakker, full av liv, full av sterke følelser. Harry (Lars Ekborg) blir naturlig nok betatt, slik jeg går ut ifra menn i alle aldere ville blitt om denne jenta kom forbi.

”Sommeren med Monika” har den ungdommelige frihetslengselen inntakt selv om det har gått 60 år.


Hele filmen ligger ute på YouTube ...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar