tirsdag 2. oktober 2018

Kvinne på krigsstien«Kvinne på krigsstien»
Originaltittel: Kona fer í stríð
Regi: Benedikt Erlingsson
Lengde: 1 t. 41 min.
Produksjonsår: 2018

Åpningsfilmen på årets filmfestival i Bergen er denne islandske miljø-thrilleren med komiske tilsetningsstoffer.  

Halldóra Geirharðsdóttir spiller Halla, en Sigourney Weaver -aktig actionhelt, som egenhendig tar på seg oppgaven med å bekjempe miljøødeleggelsene som tungindustrien representerer på Island. Kun bevæpnet med pil og bue slår hun ut strømforsyningen som leder inn mot industrianlegget flere ganger. Dette blir selvsagt en stor sak og alt settes inn på å pågripe denne miljøterroristen.

Filmen går nå sin seiersgang i flere europeiske land. Regissøren selv kunne før premieren fortelle publikum at filmen har solgt 200.000 billetter bare i Frankrike, og den går visstnok bra også i Ukraina (Ukrainalinken er ellers påtakelig i filmen).

«Kvinne på krigsstien» kan selvsagt sees på som en politisk film der miljøtrusselen er den store saken, men filmen er ingen tradisjonell politisk tungvekter, til det er humoren og de absurde innslagene for mange. Betegnelsen «feelgood» er brukt om filmen, og regissør Erlingsson har skrudd sammen en underholdende langfilm, som spiller på flere strenger.

Halla er ikke ung lenger og når hun plutselig får muligheten til å adoptere åpner dette en ny dimensjon i livet. Kampen mot monstermaster og miljøødeleggelser er plutselig ikke alt som opptar henne, en liten pike i Ukraina venter på å bli hentet av sin nye mor. 

Siden handlingen utspilles på Island gir dette selvsagt fotografen Bergsteinn Björgúlfsson anledning til å overrumple seerne med utsøkte bilder fra islandsk natur, noe som gjør kontrastene til tungindustriens herjinger tydelige. 

Filmen får ordinær kinopremiere i Norge senere, og vil ganske sikkert begeistre også det norske kinopublikummet.
(sett på Bergen internasjonale filmfestival  - MB1 – onsdag 26. september 2018)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar