mandag 16. september 2019

Barn«Barn»
Regi og manus: Dag Johan Haugerud
Lengde: 2 t. 37 min.
Produksjonsår: 2019

Dette er et helstøpt drama skrevet og regissert av Dag Johan Haugerud, en lysende begavelse som tydeligvis lykkes med alt han gjør. Haugerud har etter hvert en lang produksjon av filmer og romaner på samvittigheten, men det spørs om ikke han kunstnerisk topper med denne nye filmen, hvor et stort persongalleri av kjente skuespillere alle sammen leverer førsteklasses prestasjoner.

Filmen tar tak i en rekke moralske dilemmaer som en gruppe mennesker havner i etter et tragisk dødsfall på en skole i Oslo. En elev ligger død på fotballbanen, og en klassevenninne blir umiddelbart pågrepet for å ha forvoldt klassekameratens død. Var det en ulykke? Eller var det rett og slett en voldshandling? Filmen åpner med denne dramatiske hendelsen, og i to og en halv time følger vi saken videre der den utspiller seg på skolen og hjemme hos rektor, lærere og pårørende.

De som er kjent med Haugeruds tidligere filmer vil kjenne igjen flere av rolleinnehaverne. Det er ikke mulig å komme utenom Henriette Steenstrup i rollen som skolens rektor. Steenstrup gjør en glitrende rolle her, hvor hun briljant balanserer mellom et alvor som rollen krever, samtidig som hennes komiske talent også skinner gjennom. Andre av filmens hovedkarakterer er også glitrende, og hver og en kunne fortjent en egen omtale, men her gjelder reglen om «ingen nevnt, ingen glemt» - med unntak av rektor Liv da.

Det er tydelig at regissør Haugerud har knekt en kode når det gjelder å få norsk dialog på film til å høres naturlig ut. Ofte blir det til at teaterskuespillere opptrer «teatralsk» på film, men her er denne irriterende faktoren helt fraværende. Manusforfatter Haugerud har full kontroll og replikkvekslingene glir naturlig og uanstrengt.

Dramaet har jo krutt i seg til å bli dødsens alvorlig, men som vanlig har Haugerud klart å flette inn doser med komikk og pinligheter, noe ikke minst Henriette Steenstrup vet å formidle med den største kløkt. «Barn» kommer til å gå sin seiersgang på festivaler, og blir garantert årets norsk Oscar-kandidat.


(sett på Bergen kino, KP7, lørdag 14. september 2019)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar