mandag 31. august 2015

Boy Meets Girl”Boy Meets Girl”
Regi: Leos Carax
Lengde: 1 t. 40 min.
Produksjonsår: 1984

Debutfilmen til franske Leos Carax føles som å se en avgangsfilm av en begavet student fra filmakademiet, og det er ment som et komplement! Dette er en filmklubbklassiker, et referanseverk fra 80-tallet på linje med Jim Jarmusch ”Stranger Than Paradise” fra samme år. 

Å velge å filme i sort-hvitt kan tyde på at filmskaperen er rimelig pretensiøs. Men ”Boy Meets Girl” er en film som tjener på dette valget, fotograf Jean-Yves Escoffier skaper vakre, kontrastfylte bilder og referanser til en serie klassikere fra filmhistorien er ikke til å komme forbi. Det visuelle uttrykket er filmens store pluss, dette er en film som benytter alle triks i læreboken, og resultatet er besnærende vakkert.

Historien er klisjefyllt og nærmest parodisk. En regissørspire (Denis Lavant, for øvrig en gjenganger i senere Carax-filmer) er dumpet av kjæresten, til fordel for sin beste venn. Han tumler ulykkelig rundt og mumler eksistensielle fraser på et vis som bare en meget ung og seriøs mann kan gjøre det. Han møter en ulykkelig og suicidal ung kvinne (Mireille Perrier), også hun slått i bakken av et ulykkelig kjærlighetsforhold. To sjeler i nød finner sammen en kort stund, men hele historien blir nærmest bare et påskudd for regissør Carax og fotograf Escoffier til å lage en liten filmperle, på filmfreakens premisser.

”Boy Meets Girl” er rett og slett cool og har tålt tidens tann. Ikke en film som det brede publikum vil omfavne, men med mer enn nok kvaliteter til å fengsle den filminteresserte. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar