søndag 19. juli 2015

Theeb - UlvenOriginaltittel: Theeb
Regi: Naji Abu Nowar
Lengde: 1 t. 40 min.
Produksjonsår: 2014

“Theeb – Ulven” foregår hundre år tilbake i tid. 1. verdenskrig pågår, og også ute i den jordanske ørkenen merkes krigshandlingene. En beduinfamilie er samlet rundt leirbålet en kveld, og ut av nattemørket kommer en jordansk kjentmann i følge med en engelsk offiser. Da følget ber Theebs bror om å vise dem veien til neste vannkilde lurer lille Theeb seg etter, og en kamp på liv og død følger.

Denne jordansk-britiske produksjonen profiterer på at handlingen foregår i ørkenlandskapet, det er nemlig et sjeldent karrig og nådeløst miljø seerne dras inn i. Den som ønsker det vil finne referanser til filmklassikere som ”Lawrence of Arabia” og spagettiwestern av Sergio Leone-typen.

Den eneste profesjonelle skuespilleren her er Jack Fox, som spiller den engelske offiseren. Resten av ensemblet er amatører, uten at dette på noen måte er synlig. Dette er folk som lever i dette miljøet og som gir filmen et autentisk preg. Hovedpersonen, den unge gutten Theeb (Jacir Eid), virker som en naturbegavelse foran kamera.

Det blir som sagt en kamp på liv og død for Theeb. Ørkenens ubarmhjertighet, kombinert med trusselen fra en bande særs skremmende røvere, bidrar til action og spenning.

I tillegg til at alle medvirkende, med ett unntak, er amatører, er dette også regissør Naji Abu Nowars debutfilm. At resultatet er blitt såpass bra er derfor ganske oppsiktsvekkende.


(sett på Bergen Kino, KP9, onsdag 15. juli 2015)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar