mandag 10. mars 2014

Lolita


Regi: Stanley Kubrick
Lengde: 2 t 33 min.
Produksjonsår: 1962

Stanley Kubricks filmatisering av Vladimir Nabokovs roman «Lolita»(utgitt i 1955) har mye å by på, selv etter mer enn 50 år. Ved dette gjensynet bet jeg meg særlig merke i Peter Sellers prestasjon i rollen som Clare Quilty, en rolletolkning han bygget videre på da han medvirket i Kubricks «Dr. Strangelove» et par år senere.

Historien bør være rimelig kjent. Litteraturprofessor Humbert Humbert (James Mason) innlosjeres hos en enke (Shelly Winters), med en datter i 12-13 års alderen (Sue Lyon). Humbert er vel i ferd med å avslå tilbudet om losji, men da han tilfeldigvis blir presentert for datteren som solbader ute i hagen velger han å takke ja til tilbudet om å leie et rom. Seeren aner umiddelbart at den voksne mannen føler en tiltrekning til den unge piken, og jenta vet å spille med på flørten. Det er gryende seksualitet i luften, forbudte følelser, usunne relasjoner mellom voksen og barn. I dette tilfellet er «barnet» i ferd med å bli bråmodent voksen, og vet også å spille ut sin tiltrekning overfor den voksne mannen. Så forholdet er ikke svart/hvitt, det er ikke nødvendigvis snakk om en overgriper vs. et offer.

Det er jo dette som gjorde romanen så skandaløs, at den på sett og vis legitimerte eller i hvert fall gjorde forståelig et forhold mellom en voksen mann og en jente som akkurat har kommet i puberteten. Om det er mannen som tar initiativet, så er i hvert fall jenta med på spillet. Og etter som forholdet utvikler seg er det faktisk jenta som blir «den sterke», i og med at mannen gradvis mister kontrollen over henne da hun begynner å få interesse for gutter på sin egen alder. Slike relasjoner er ellers ikke ukjent, jfr. Øygardsaken, ja faktisk bør opinionen oppfordres til å lese Nabokovs roman for å få en litt videre forståelse for dette psykologiske spillet (eller i det minste se denne filmen).

Først virker Sue Lyon kanskje litt for gammel for rollen, men hun var ikke mer enn 14-15 når innspillingen ble gjort så det er vel heller slik at hun er relativ «voksen» for alderen. I Nabokovs roman er Lolita bare 12 når historien begynner, men hun er 17 når historien er ferdig.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar